18/01/2009

Les prix de l'homophobie et de l'homofolie ont été attribués par la Holebifederaie

holebifederatie_logo_kleur

La fédération flamande des associations gaies et lesbiennes (Holebifederatie) a attribué ce vendredi 16 janvier ses prix annuels de l'homofolie et de l'homophobie qui récompensent ou, respectivement, stigmatisent des personnes ou des institutions qui ont contribué soit à combattre l'homophobie soit à la propager davantage.

vsf

Le prix de l'homofolie revient à la Fédération flamande des Sports(VSF, Vlaamsesportfederatie), qui, de concert avec la Holebifederatie a mené une vaste campagne de sensibilisation contre l'homophobie dans le sport.

Drapeau du VaticanDrapeau de la Syrie

Le prix de l'homophobie a été conjointement attribué au Vatican et à la Syrie. Ces deux états ont en effet mené une campagne active contre la déclaration universelle de dépénalisation de l'homosexualité, qui a récemment été signée par 66 Etats membres de l'Organisation des Nations Unies. 

Voici, pour les lecteurs/trices néerlandophones, le communiqué de presse complet de la Holebifederatie. 

Gent, vrijdag 16 januari 2009

Homofolieprijs voor Vlaamse Sportfederatie, Homofobieprijs gaat naar Vaticaan en Syrië

De Vlaamse Sportfederatie (VSF) ging in 2008, samen met de Holebifederatie, de uitdaging aan om homofobie in de sportwereld aan te pakken. Ze verdient daarom de Homofolieprijs 2008. Het Vaticaan en Syrië krijgen slechte punten: ze mobiliseerden om een holebivriendelijke verklaring in de Verenigde Naties te boycotten. Met de uitreiking van de Homofolie- en -fobieprijzen zaterdag wil de Holebifederatie beide gebeurtenissen onder de aandacht brengen.

Homofolieprijs:  De Vlaamse Sportfederatie (VSF)

De Vlaamse Sportfederatie voerde het voorbije jaar samen met de Holebifederatie een
sensibiliseringscampagne over holebi's in de sport en krijgt hiervoor de Homofolieprijs. Belangrijke sportkoepels tekenden een charter tegen homofobie in de sport en verspreidden een sensibiliserende affiche.

Dit is de lijst van  sportfederaties (zowel op federaal als op Vlaams niveau) die het charter tegen de homofobie tot nu toe hebben ondertekend: Vlaamse Zwemfederatie, Vlaamse Judofederatie, Wielerbond Vlaanderen, Koninklijke Belgische Voetbalbond, Sporta federatie ,Vlaamse wandelfederatie, Dansliga federatie, Vlaamse Vechtsport Associatie, Vlaamse Karate Federatie, Vlaamse Atletiekliga,  Vlaamse Basketballiga, Vlaamse Rugbybond, Vlaamse Ju-Jitsu Federatie, Vlaamse Liga Gehandicaptensport. Opvallend is ook dat een aantal steden en gemeenten interesse tonen. In Antwerpen en Gent komt het charter binnenkort op de agenda. De gemeentes Essen, Wingene, Assenede en de stad Lier hebben reeds getekend.
Voor meer informatie zie de website van VSF:
http://www.vlaamsesportfederatie.be/index.php?c=100&p=10074&recid=11074
 

Homofobieprijs: Syrië en het Vaticaan

Yvan Brys: "Beide staten staan symbool voor de landen die er vanuit een conservatief religieus denkpatroon voor kiezen om gelijke rechten voor holebi's gelijke rechten tegen te werken"

Het Vaticaan voerde actief oppositie tegen een verklaring die wereldwijd oproept om homoseksualiteit uit het strafrecht te halen. 66 van de 192 landen steunden die verklaring.

De holebivriendelijke verklaring stuitte ook op verzet van een groep van landen die met een tegenverklaring kwamen. In die verklaring wordt het principe van non-discriminatie en gelijkberechtiging weliswaar erkend, maar wordt ook gesteld dat universele mensenrechten niet bedoeld zijn om de aandacht te richten op de rechten van bepaalde groepen, in dit geval dus de holebi's. De tegenverklaring, naar voor geschoven door de Organisaties van de Islamitische Conferentie (OIC), werd voorgelezen door Syrië. Ze kreeg de steun van 57 landen. 

Yvan Brys: "We mogen spreken van een historische moment. Voor het eerst is homofobie op wereldschaal bespreekbaar gemaakt. De tegenverklaring illustreert echter dat er nog een lange weg te gaan is. In 76 landen en 6 deelstaten is homoseksualiteit nog steeds strafbaar. In 7 landen kan je er de doodstraf voor krijgen.  Anderzijds stellen we een hoopvolle tendens vast. Niet enkel alle landen van de Europese Unie, maar ook een aantal landen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika spraken zich uit voor decriminalisering van homosekualiteit:  Argentinië, Bolivië, Brazilië, Kaapverdië, de Central Afrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Cuba, Ecuador, Gabon, Guinea-Bissau, Japan, Mexico, Nepal, Nicaragua, Paraguay, Sao Tome en Principe, Timor-Leste, Uruguay en Venezuela."

De Homofobie- en -folieprijzen worden zaterdag uitgereikt op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van de Holebifederatie.  De uitreiking is voorzien om 20u in de Balzaal van de Vooruit in Gent. Daarna is er de winterfuif van Zizo, het magazine van de Holebifederatie.

Voor meer informatie kan u terecht bij
Yvan Brys
Woordvoerder Holebifederatie
yvan.brys@holebifederatie.be
0475-43 16 41

17:25 Publié dans Homophobie | Lien permanent | Tags : vie de l eglise, vatican, syrie, holebifederatie, sport, homophobie, prix, eglise, eglise catholique, catholicisme, vsf | | |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.